VIRTUALNI PJAT MORA
Vrlo često nađem se pred jednim uviježenim socološkim fenomenom, a taj je
da u krajnje pojednostavljenoj divergenciji živoga svijeta pojedini
njegov primjerak svodimo na jestiv ili ne jestiv. U devedeset i devet posto
slučajeva, kad vidite neku nepoznatu ribu, travojeda, biljku ili plod – a
primamljivi su vam oku, upitat ćete se: jede li se to ili ne jede. Ako utvrdite
da se jede, ljubav prema dotičnom živom obliku ili plodu naglo će u vama
poskočiti. Saznate li pak, da je «TO» nejestivo, pače, možda i otrovno ili na
bilo koji način opasno – neovisno o vizualnoj ljepoti i zanimljivosti, vaše će
početno zanimanje naglo splasnuti i poželjet ćete da «TO» živi, kao i dosad,
negdje daleko od vas. Ništa lijepo nije dovoljno lijepo, ako nije jestivo ili
ako nema kakvu uporabnu vrijednost. Ljepota prirode, samo zbog ljepote,
ostavlja nas poprilično ravnodušnima ili vrlo kratko zainteresiranima. Ponekad
u nama izaziva i agresiju. Što ima tu nešto biti odboga lijepo, ako meni ništa
ne koristi. Tragova takvih nas, ima oko nas puno. Uvijek sam se
uzaludno pitao, zašto šetači prirodom u jesen, u potrazi za gljivama, sve druge
osim onih nekoliko koje poznaju, temeljito išutiraju, unatoč tome što znaju
biti veoma lijepe. Kakve veze ima je li gljiva jestiva ili nije jestiva, ako je
ukras šume i ako te ne napada? Ne, mi moramo uništiti nejestive gljive, na
svakom koraku, jer gljive postoje isključivo zbog nas. Slično je i s ribama.
Sreća je tek što ribe žive malo dalje od nas, negoli gljive, pa im ne možemo do
kraja održati lekciju o jestivosti i nejestivosti.
Napustimo napokon malo te naše trpeze, špahore, pjate, promišljanja svijeta
nepcima, estetiku jestivosti, filozofiju mljaskanja i srkanja, liriku i epiku
oblapornosti.
Kad sam prvi puta vidio morsko prase na koverti broda, bio sam fasciniran
njegovom ružnom ljepotom. Mala debeljuca, smeđe, jako rašpaste kože s neobično
velikim plavozelenim očima, bespomoćna i nepomična, osvojila me na prvi pogled.
Bacio sam se usred ribarskoga posla na upoznavanje, ali su me odmah upozorili
da uzalud trošim dragocjeno vrijeme, jer da morsko prase nije jestivo. E baš mi
je bilo drago što nije jestivo. A žao, što je bilo kasno da mu pomognem vratiti
ga u životnu sredinu. Uzalud sam govorio da je prase prekrasno. Odgovori su
bili da od toga nikakve koristi, čak i kad bi bilo «prekrasno», ali da je
zapravo strašno ružno. Svi morski psi su ružni, govorili su mi moji ribari, a
morski je prasac najružniji među njima. U to vrijeme bio sam svjedokom čudnog
običaja: da se ulovljeni prasac objesi o jarbol i tako osušen dugo «krasi»
brod. Zašto li su se ukrašavali njime, kad su tvrdili da je ružan?
Zbog takvih i sličnih zbivanja u meni se, kao potreba za dušu, gotovo sam
od sebe stvorio i jedan virtualni pjat. Pjat u kojem se sve može vidjeti,
virtualno omirisati i okusiti, a ništa opipati. To je jedini pjat nad kojim bih
htio biti dugo, dugo nagnut. Bez žlice i vilice.
U njemu bi moglo biti mora iz Modre špilje, prepletaja sunčevih zraka iz
podmorske Katedrale kod Premude, oblutaka iz Igrana iz godine 1971., šarenih
kamenčića s jedne plaže na vanjskoj strani Dugog otoka (kod otočića Mežanj),
dio travnatog podmorja kod otoka Škarda. U mom virtualnom pjatu mora bilo bi
bar nekoliko najljepših školjki koje sam izronio u djetinjstvu, pa čak i jedna
periska ili palastura, koja je tada bila skoro veća od mene. Moglo bi biti i
par čipkastih crvenih koralja s dubine od 120 metara. Nekoliko ogromnih meduza
klobuka, nekoliko morskih puževa golaća iz Jaklinove zbirke. Jedna medvjedica,
morsko prase skroz u dnu i sve žive vrste koje su nestale s popisa živih.
Osobito «nejestive» vrste. A riba mjesec (bucanj) pojavila bi se samo u
večernjim satima. Tu bi svakako bila i tzv. mati od srdele, samo zato što je
lijepa i nejestiva. U mom pjatu ne bi bilo pijavica i nevera. Bonaca i tek
kadikad kakav maestralić. U njem bi bilo odraza nekoliko najljepših uvala s
Visa i Srednje vale s Unija, namreškanog pijeska iz uvale Bogova na Susku,
odraza galebova oko Samunćela. Ne da bi bilo, nego svega toga ima u mom pjatu!
I ima još tisuće drugih sastojaka i začina. Zaludu da vam ja sad tu nabrajam,
kojih sastojaka i začina, kad ih vi ne možete pribaviti. Recepti za virtualne
pjate mora su besmisleni. Svatko ih mora sam graditi, na svoj način i od svojih
sastojaka. Nemajte straha! To vam je kao rog izobilja. Što više uzimate to vam
Priroda više iznova daje!
Siti ste do guše, a dijeta duha je fantastična. «Jedete» najveći pjat na
svijetu, a ni grama masnoće, ni kalorije, ni kolesterola. Nakon kušanja uvjerit
ćete se da je tzv. nejestivo – zapravo najbolje jestivo!
Molim vas, napravite na početku ove godine svoj virtualni pjat mora i
posegnite za njim kad ste u bilo kakvoj krizi (identiteta?!).
U međuvremenima i nadalje, naći ćemo se, dajbože, još za kakvom dobrom
trpezom, za kakvim dobrim morskim pjatom iz kojeg se i ponešto dobrog može
zahvatiti žlicom. Dobra se hrana,naime, dijeli s dobrim društvom, a onaj moj
virtualni pjat? – njega ne dam nikome!
Nema komentara:
Objavi komentar