čvarci za birano društvo
Povod za ovu crticu je 15. Ucvirkenfest, koji će se održati 13.02.2016 na pulskoj tržnici kada ćemo ponovno iskazati -- naše stoljetno oduševljenje Njegovu visočanstvu, rodonačelniku svih mesnih prerađevina, sočnom, hrskavom i masnom – Ucvirku!
sociološka dimenzija čvaraka:
ruralno jelo koje se prošverca na gradski
stol
teško i masno jelo koje je industrija prerade
mesa pokušala rafinirati prešanjem do iznemoglosti. međutim, unatoč
negativističkom urbanom stavu spram ucvirkima, čvarak se žilavo drži stola i
postaje prava dragocjenost izvan klasičnog objeda, osobito uz kukuruzni kruh,
uz oštro domaće piće ili uz vino. Ako nema kukuruznoga kruha, onda ide i uz
pšenični stari da bi valjda djelovao što više seljački. čvarak je dobrodošao
zimi čak i najzakletijim korisnicima biljnih masnoća, jer će im smanjiti
opasnost od stvaranja kamenca na žuči. preporuča se svakako uz njega jesti
češnjak koji smanjuje kolesterol ili pak kapulu koja pomaže jetri pri silnom
poslu oko razlaganja čvarkovih masnoća. čvarak je jelo bogatih seljaka i
siromašnih građana. jelo ljubitelja jake hrane i začina, takozvanih napaljenih
gurmana, ali i probirljivaca za trpezom, te produhovljenih bonkulovića. čvarak
je nekad bio sporedni proizvod pri topljenju masti, no danas bi se moglo
tvrditi suprotno.
Čvarci na nekoliko načina
Obični, sa zeljem i kumpirima, u kruhu, na fritu i namaz od čvaraka & kapula - o tome ćemo podrobnije nakon ovogodišnjeg petnaestog po redu Ucvirkenfesta!
Nema komentara:
Objavi komentar