četvrtak, 21. siječnja 2016.

ČVARCI ZA BIRANO DRUŠTVO

čvarci za birano društvo

Povod za ovu crticu je 15. Ucvirkenfest, koji će se održati 13.02.2016 na pulskoj tržnici kada ćemo ponovno iskazati -
- naše stoljetno oduševljenje Njegovu visočanstvu, rodonačelniku svih mesnih prerađevina, sočnom, hrskavom i masnom – Ucvirku!

sociološka dimenzija čvaraka:
ruralno jelo koje se prošverca na gradski stol
teško i masno jelo koje je industrija prerade mesa pokušala rafinirati prešanjem do iznemoglosti. međutim, unatoč negativističkom urbanom stavu spram ucvirkima, čvarak se žilavo drži stola i postaje prava dragocjenost izvan klasičnog objeda, osobito uz kukuruzni kruh, uz oštro domaće piće ili uz vino. Ako nema kukuruznoga kruha, onda ide i uz pšenični stari da bi valjda djelovao što više seljački. čvarak je dobrodošao zimi čak i najzakletijim korisnicima biljnih masnoća, jer će im smanjiti opasnost od stvaranja kamenca na žuči. preporuča se svakako uz njega jesti češnjak koji smanjuje kolesterol ili pak kapulu koja pomaže jetri pri silnom poslu oko razlaganja čvarkovih masnoća. čvarak je jelo bogatih seljaka i siromašnih građana. jelo ljubitelja jake hrane i začina, takozvanih napaljenih gurmana, ali i probirljivaca za trpezom, te produhovljenih bonkulovića. čvarak je nekad bio sporedni proizvod pri topljenju masti, no danas bi se moglo tvrditi suprotno.

Čvarci na nekoliko načina
Obični, sa zeljem i kumpirima, u kruhu, na fritu i namaz od čvaraka & kapula - o tome ćemo podrobnije nakon ovogodišnjeg petnaestog po redu Ucvirkenfesta!

Nema komentara:

Objavi komentar