SUSJEDIMA
U GOSTE
Petnaestak
članova Zbora turističkih novinara HND-a, predvođenih predsjednicom Zbora i organizatoricom ovog putovanja i boravka, Karin Mimica, na poziv regionalne Komore za obrt i
turizam Krško, gostovalo je 6. i 7. veljače u Krškom i okolici. Bilo je to
pravo malo studijsko putovanje i obilazak, nama bliskog, ali malo poznatog
dijela Dolenjske. Domaćini su srdačnim dočekom i bogatim programom ugodno
iznenadili goste.
Koliko
im je taj posjet bio značajan, govori i činjenica da su na dočeku bili hrvatska
veleposlanica u Sloveniji, Vesna Terzić, ekonomski savjetnik u slovenskom
veleposlanstvu, u Zagrebu, Jakob Štunf, župan općine Krško, Stanko Miran i
cijeli niz predstavnika turističkog, kulturnoga i gospodarskog života Krškog.
Svi
su se oni, pozdravljajući goste složili oko činjenice da bi gospodarska i
turistička suradnja Slovenije i Hrvatske trebala biti puno bolja, a to osobito
vrijedi za pogranične krajeve. Veleposlanica, Vesna Terzić, istaknula je
odlične rezultate zajedničke turističke prezentacije na Dalekom Istoku, što bi
trebao biti primjer i za druge vrsti gospodarske suradnje.
Nad
bogatim povijesnim naslijeđem Krškog, dominira kaštel Rajhenburg, obnovljen uz
pomoć sredstava Europske unije 2012. godine. Nastalo u dvanaestom stoljeću,
zdanje je bilo mjesto vrlo raznolikih previranja i burne povijesti, vlasništvo
nadbiskupa i grofovskih obitelji, sjedište i gospodarski centar trapista,
nacistički sabirni centar za interniranje, ženski politički zatvor, kazneni
zatvor..... da bi konačno postao kulturni spomenik i turistička znamenitost
toga kraja.
Hrvatski
novinari nisu skrivali iznenađenje i zadovoljstvo, što iza sive pozadine velike
nuklearke Krško, otkrivaju ubavi gradić s oko sedam tisuća stanovnika i njegovu
bogatu okolicu, s razvijenim gospodarstvom, obrtništvom, zemljoradnjom i sve
više potenciranim turizmom.
Domaćini
su na svakom koraku pokazivali svoju susretljivost i darežljivost, hvaleći se
usput svojim vrijednostima i dosezima.
Uslijedili
su obilasci stare gradske jezgre, sa sjajnim obnovljenim mjesnim muzejom,
obilasci vinskih podruma i nekoliko restorana, u kojima se posebno njeguje
regionalna kuhinja, podignuta na visoku razinu suvremenih gastro trendova.
Prije
toga, u Rajhenburgu, kušali su se proizvodi hiše Trt i obitelji Kunej, poznati
po vinu i čokoladi, čak i objedinjeni u čokoladnim vinima.
Valja
reći da je to slovensko područje vinogradarski bogato, a od sorti dominiraju
cviček, s kojim se osobito ponose, i frankovka.
Tako
u malom mjestu Raka, imaju Cvičekov hram, veličine jedne veće obiteljske kuće,
izgrađen zajedničkim sredstvima trideset i dvojice vinara, udrugom koja posebno
uzgaja i štuje cviček. Domaćini su se, uz cviček, pohvalili svojom autohtonom krško-poljskom
svinjom, koja je gastronomski hit, njihovom mjesnom raškom čibulom, ljubičastim
lukom kojeg je uzgojio, ni manje ni više, nego djed Melanije Trump. Hram
vjerojatno jedinstven po zadrugarstvu u Europi. Kao dobrodošlicu, vinari su
doveli poznati muški zbor, koji je u Sloveniji po kvaliteti odmah uz čuveni
Slovenski oktet. Deset mladih pjevača, poslije nekoliko tradicionalnih
slovenskih napjeva, brzo su otaspoložili i raspjevali goste izvedbom i nekoliko
naših znanih klapskih pjesama.
Cijelu
i bogatu storiju, ispričao je novinarima, nadasve uspješni i mladi vinar, Lojze
Kerin, u svojoj Hiši Frankinje, i ponudio na degustaciju velik broj vina, peninu
Marija Rosa, čak i bijelu frankovku, izvrsni vinski liker Keros, te samo navrh
jezika vinjak od 56 posto alkohola, koji u bačvama leži od 2003. godine i još
nije spreman za tržište.
Objedovalo
se u restoranu Ribnik (Brestanica), vlasnika, Bogdana Dulara, koji je i vinar.
Osobite komplimente, Dular je dobio za središnji pjat: pečeni file smuđa, s
kuhanom blitvom i pinjolima, te zapečenom palentom, a sve začinjeno s
maslinovim uljem!
Tu je održana i Skupština Zbora turističkih novinara HND-a. Kako
nema turističkog novinarstva bez osjećanja turizma na terenu i ove godine u
planu je nekoliko studijskih putovanja za članove Zbora. Nastavlja se sa
suorganizacijom Dana reportaža Fra Ma Fu, u Virovitici, koji je osmislio
predsjednik novinara Virovitice i član Zbora, Goran Gazdek. a također i s manifestacijom i
natječajem za najbolju reportažu Marko Polo u suorganizaciji sa FIJET-om
(Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu), čija je
međunarodna potpredsjednica članica Zbora - Tina Čubrilo. Članovi Zbora su
pozvani da već sada počnu izdvajati svoje i tuđe kvalitetne putopisne reportaže
te da se angažiraju oko prikupljanja nagrada za buduće nagrađene reportaže.
Naglašeno je da treba kontinuirano raditi na jačanju suradnje
s turističkim organizacijama, udruženjima i strukovnim organizacijama. U
tome smislu najavljena je suradnja i sa Savezom kuhara mediteranskih i
europskih regija, po pitanju praćenja na terenu njihovih natjecanja koja s
hranom promoviraju i turizam. U zadnjih godinu dana Zbor turističkih novinara
je postao bogatiji za još 16 članova.
Smještajem
i hranom, goste je počastio i Srečko Kunst, veoma srdačni domaćin, vlasnik
dvaju restorana i hotela.
Nekad
u Sloveniji popularan, a odnedavno temeljito obnovljen restoran Tri Lučke, na
brdu Sremič, iznad Krškog, bio je posljednji u nizu domaćina. Andreja i Igor
Zorko, pokazali su s ponosom svoje veliko i vrhunski uređeno zdanje. Usred
restorana je stara podrumarska preša, iz 1874 godine, koja je odjednom mogla
istještiti 5.000 litara mošta. Zaštićena je i na najbolji mogući način uklapa
se u interijer.
Ponuđeni
su bili birani zalogaji kreirani od mlade kuharske ekipe, na čelu koje je chef,
Dean Masnak.
Moglo
se tu uživati u karpaču od kalifornijske pastrve, uz heljdin, krumpirov i
kukuruzni kruh, u krem juhi od tri vrste mrkve, s prženim i mljevenim goveđim
jezikom.
Na
pjatu se našao i flam krško-poljske svinje, za ovu prigodu posebno obrađen.
Posluživala su se vina vinara Jerneja Žarena, a za kraj i laški rizling
(predikat), berbe 16.12.2009, uz desert od pečenih jabuka.
Vinar,
Janez Živič, svakom je gostu, u ime svih domaćina Krškog, darivao magnum
cvičeka.
Hrvatski
turistički novinari, na rastanku, mogli su se samo iskreno zahvaliti na bogatom
gostoprimstvu i poželjeti više sličnih druženja i suradnje. Studijsko putovanje može se ocijeniti više nego uspješnim, jer je Karin Mimica, kao organizatorica, dobila još nekoliko poziva za slične posjete Sloveniji.
Dan
nakon odlaska iz Krškog, u Sloveniji je bio državni praznik – Dan kulture! U
povodu sjećanja na France Prešerna, nacionalne književne ikone, koji je
preminuo 8. veljače 1849 godine. Jedina država koja ima za državni praznik Dan
kulture. Čestitke!
Budimir
Žižović
Nema komentara:
Objavi komentar