ponedjeljak, 3. travnja 2017.

VJEČNA LJUBAV U ZMAJEVU OKU

iz dnevnika jednog Gastronauta


VJEČNA LJUBAV U ZMAJEVU OKU

Proljetni pohodi i susreti Gastronauta, ugostitelja, novinara, vinara i proizvođača hrane, postali su već dugogodišnja tradicija. Prije svega zahvaljujući karizmi, poslovnom ugledu i golemoj organizacijskoj energiji, voditeljice ovoga i niza sličnih projekata, Karin Mimica. U ime Gastronauta, a uz pomoć domaćina, marine Frapa, TZ Rogoznica i restorana Atrium, Karin je dogovorila gostovanje u Rogoznici, pod radnim nazivom „Autohtona jela Rogoznice“. Dogovoreno – učinjeno, pedesetak sudionika krajem ovoga tjedna iza nas bili su u gostima Rogoznici. Povod je bila jedna stara izreka u Srednjoj Dalmaciji – po ribu u Rogoznicu!
Marijo Mladinić, direktor TZ Rogoznica, Jure Mulo, direktor marine Frapa, Ivan Karabatić Karia, vlasnik i zapovjednik ribarsko-izletničke koće Avanturiero i Marija i Mario Pavić, vlasnici restorana Atrium, potrudili su se, svatko na svoj način, učiniti boravak Gastronauta znimljivim, raznovrsnim, pa i neobičnim. Sve su to popratili sa svojim najboljim produktima Dukat, hvarska vinarija Svirče, Kutjevo vina, Zdjelarević vina selekcija, pa i gost vinar, Ivo Brzica.
Ako Rogoznica još nije dobila završne urbanističke obrise razvijenog tirustičkog mjesta, onda marina Frapa jest pravi maritimni dragulj. A da bila još korak ispred svih, ima i bar Zmajeva pećina, koji je 12 metara pod vodom, okružen žičanom mrežom, zapravo nekom vrstom bazena u kojem pogled iz utrobe bara uljepšavaju jata brancina, orada, cipala, očada, šargi i druge ribe.
Ima Frapa i svoj sushi bar u restoranu Ancora, pa je valjalo za ovu prigodu kušati jadranske namirinice pripremljene po japanskoj tehnici. Tehnika je vrlo pitoreskna i u pripremi, ali i u varijacijama posluživanja i ponude na stolu. Recimo samo, štapići su letjeli na sve strane! Samo nabrajanje vrsta zalogaja potrajalo bi koliko i konzumacija. A uvod u ovu egzotiku bio je posjet jezeru Zmajevo oko, jedinstvenom po mnogo čemu, pa i po jednoj od legendi, a to je, ako se zaljubljeni okupaju u jezeru, njihova će ljubav biti vječna.



Drugo jutro, okupano suncem, obećavalo je sjajnu avanturu. Najprije šetnjom od marine do stare rogozničke rive, a onda i ukrcajem u ribarsko-izletnički brod Avanturiero. Mario Mladinić, priča nam legende o svakom otočiću i puntalu, o svjetioniku Mulo, sve dojmljivo osim plovidbe kraj otoka Velika Smokvica, gdje dojučerašnji vlasnik Agrokora, ima rezidenciju, na koju stiže helikopterom.

Povukli su ribari i koću nakratko i uz veliku znatiželju Gastronauta za ulovom, digli kašetu-dvije raznovrsne ribe, trilja, oslića, patarača, muzgavaca, lignjuna i jednog omanjeg rošpa. Mornar i kuhar Stipe, očas je očistio i pripremio ulov. Vrlo jednostavno i toliko ukusno da je ubrzo, još u plovidbi, nestao sa pladnjeva. Još jedan dokaz da je najbolja riba, friška riba i da se na moru jede  s triput više gušta. A rogoznički ribari opravdali su svoj ugled i mjesto u povijesti.


E sad, što je prava hrana ovoga kraja u suvremenom kreativnom izdanju, pokazala je na djelu Marija Pavić, mlada vlasnica i glavna kuharica restorana Atrium. Sa svojom kuharskom ekipom i uz voditeljsku pomoć svog supruga Marija, ona je prava riznica receptura, koje već i pričom omamljuju gosta, a gotovim i posluženim jelima pretvaraju ga u uzvišenog uživatelja u svakom zalogaju.


















Pašteta od ugora, s kruhom od sipe, orzoto sa repovima od škampa, tikvicama i sušenim rajčicama, duet tune i sabljarke sa rogozničkom mišancom i paradižot s kozjim mlijekom – zavrijeđuju cijeli jedan esej o ravnoteži okusa, o mjeri začina o autentičnosti i svježini namirnica, o mirisima koji se sljubljuju s mirisom mora...




Marija i Mario, bez imalo dvojbe nesebično sam nam dali recepte za paštetu i kruh, pa ih, eto, proslijeđujemo i vama;


PAŠTETA OD UGORA

(sastojci za 4 osobe)

- ugor 1 kg
- kiseli krastavci 0,05 kg
- kapari 0,05 kg
- majoneza 0,10 kg
- maslac 0,10 kg
- sol, papar 

Ugora dobro očistiti i isprati te ga skuhati u vodi uz dodatak kapule, mrkve, češnjaka i malo celera.
Kada je kuhan izvaditi ga i prohladiti na pladnju. Kada se ohladi odvojiti rep i baciti jer ima puno kosti. U blender naribati kisele krastavce te dodati kapare, majonezu, maslac na sobnoj temperaturi i začine po želji.
Sve kratko izmiksati i pustiti da se prohladi i da se začini prožmu. Servirati sa kruhom od sipe. Dobar tek !!!




CRNI KRUH  SA SIPOM

(sastojci za 4 osobe)

- brašno 850 1 kg
- kvasac 1 kockica
- mlijeko 1 dl
- šećer
- crnilo sipe 1 čajnu žličicu
- sipa 20 dkg
- sol
- ulje

U plastičnu zdjelu prosijati brašno, dodati okolo sol, a u sredinu kvasac, koji smo prethodno stavili u mlijeko s malo šećera da se razradi, maslinovo ulje i crnilo sipe, te nakraju na kockice narezanu sipu, koju smo prethodno skuhali i ogulili joj kožu.
Umijesiti kruh i kada se tijesto digne staviti ga u pleh za pečenje i peći 45 min na 200 °C.










Nema komentara:

Objavi komentar